Michel de Kort Vocal Training

Koordirectie

Mathieu Dijker (1927-2018)

Met de componist Mathieu Dijker heeft Michel de Kort een speciale connectie. Hij was een van zijn opvolgers als koordirigent van de Maria Reginaparochie in Boxtel. Mathieu schreef op verzoek voor het koor in 1984 de 8-delige psalm 44: Eructavit cor meum; het koor zong delen ervan vaak in vieringen.

 

Als dirigent van het Strijps Kamerkoor (Eindhoven) vroeg Michel aan Mathieu om War Poems te componeren; Michel zocht de teksten van Thomas Hardy in de Eindhovense bibliotheek, Mathieu componeerde een schitterend werk wat echter nogal moeilijk was zodat het SKK zich genoodzaakt zag het concert met als titel 'Oorlog en Vrede' uit te stellen. Het werk ging met begeleiding van organist Gerard Habraken en baritonsolist Bas Kuijlenburg in het voorjaar van 1994 in premiere. Reacties waren zeer positief. Recensente Marjolein Sengers noteerde: "Er werd vanaf de eerste maat zeer geconcentreerd en gedegen gezongen. Het koor straalde rust en zelfvertrouwen uit en leek ruimschoots boven het te zingen materiaal staan, materiaal waarvoor veel amateurkoren gezien de moeilijkheidsgraad vriendelijk zouden bedanken. De koorklank is prachtig en goed uitgebalanceerd, de vier stemsoorten vormden apart en samen een zeer homogeen geheel.....Elk deel, elke maat was boeiend en de moeite van het beluisteren waard, het meest boeiend en waardevol was het intensieve gevoel dat bleef na afloop, en dat werd veroorzaakt door de gave van de componist zijn betrokkenheid bij het thema "Oorlog en Vrede" verder te laten reiken dan wat de partituur aangeeft".

Later werd het werk door Kamerkoor Ad Parnassum o.l.v. Anthony Zielhorst op cd gezet.

 

Als voorbereiding op het 40-jarig jubileum van het SKK in 2000 werd het zgn. 'Dijkerjaar' georganiseerd: koren en andere vocalisten en instrumentalisten voerden in 1999-2000 werken van Mathieu uit. Als voorbereiding daarop stelde Mathieu met Michel 'Opera Omnia' samen, een overzicht van alle gecomponeerde werken inclusief een korte beschrijving en vooral ook de moeilijkheidsgraad, belangrijk om te weten als je werken van Mathieu uitvoert!

 

Voor het SKK componeerde Mathieu 'De weg naar Sobibor', in premiere in 2000.

 

Literatuur:

* www.mathieudijker.nl

* www.mathieudijker.nl/dijker_opera_omnia.html

* Mathieu Dijker&Michel de Kort: Opera Omnia Mathieu Dijker, 1999

* Geurt Grosfeld: Componisten in Noord-Brabant, tien jaar Vereniging van Componisten in Noord-Brabant, Stichting Actuele Muziek Brabant, den Bosch, 1998, p. 24, 25.

* Frans Voermans: 40 jaar Strijps Kamerkoor, 1999/2000, p. 48 en 49.

 

Foto: Necrologie in Eindhovens Dagblad, foto copyright Vincent Van Den Hoogen