Michel de Kort Vocal Training

Logopedie

Ademtherapeut, ook voor blazers

Last met ademen, hyperventilatie, hoog ademen, oppervlakkig ademen, moeite met ademsteun? Veel mensen hebben er last van: sprekers, bespelers van een blaasinstrument, zangers, clienten met COPD,…..

 

Over het algemeen is een ademprobleem terug te voeren tot een oppervlakkige inademing. U ademt maar voor een gedeelte in. En ook problemen met ademsteun zijn meestal te herleiden tot een inademing-probleem, meestal inconsequent inademen. 

 

Soms is de oorsprong van een ademprobleem een kleine mond&keelruimte; in dat geval is het zinvol om naast ademoefeningen ook de mond&keelruimte actief te leren vergroten (het 3-Zones Stemmodel©).

 

Michel de Kort leert u "compleet" in te ademen, d.w.z. in boven- en onderbuik, evt. in flanken en onderrug. U ervaart meer ruimte, en geblazen of gezongen tonen klinken voller.

 

En na de inademing volgt de uitademing: een gecontroleerde beweging van de onderbuik naar binnen toe. Tonen klinken voller, spreken wordt rustiger.

 

Ademtraining voor blazers

Een goede ademsteun maakt een toon voller en rijker. Je kunt met ademsteun ook langere frases spelen. Ten slotte voorkomt een goede ademsteun blessures.

 

Slechte ademsteun vertaalt zich in persen, een dichte keel. Vaak is het onderliggend probleem dat er ineffectief ingeademd wordt.

 

Ademsteun is heel persoonlijk; wat de een voelt, ervaart de ander op een heel andere manier. Het is dus belangrijk om tijdens ademlessen goed te kijken, te voelen, en te verwoorden wat er gebeurt.

 

Ademtraining voor blazers bestaat uit:

 

1. Inademing: 

u leert maximaal in te ademen, en die inademing te ervaren in bovenbuik, onderbuik, flanken en/of onderrug. Een goede inademing creëert de juiste uitgangspunten voor ademsteun.

 

2. Uitademing:

= ademsteun.

 

Afhankelijk van de hoeveelheid benodigde ademsteun leert u tonen te ondersteunen door bijv. een naar binnen gaande beweging in de onderbuik, in de flanken of onderrug. Tonen klinken voller, en u kunt langere melodieën blazen.